Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2013-2014, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Grazia in Groot – Brittannië en India: Verschillend of gelijk?

Grazia India

De Grazia wordt in maarliefst 20 landen uit landen uitgegeven. In elk land heeft het blad zijn eigen uitstraling en eigen redactie, maar toch is het de bedoeling dat er in alle landen hetzelfde idee wordt overgebracht. Maar is dit ook werkelijk het geval? In ons onderzoek hebben we ee

n contrastieve analyse gedaan tussen 30 Britse en 30 Indiase covers van de Grazia. We hebben hierbij gekeken naar beeld en tekstelementen. Onze hoofdvraag was hierbij dan ook: “Hoe verschillen de covers van de Britse Grazia met de covers van de Indiase Grazia op het gebied van taalkundige aspecten en op het gebied van beeldende aspecten?”

Uit de taalanalyse bleek, tegen onze verwachtingen in, dat zowel op de covers van de Britse als op de covers van de Indiase Grazia inhoudsgerichte taaluitingen overheersen. Bovendien bevat de Indiase cover meer actiewerkwoorden dan de Britse. In de beeldanalyse is er gekeken naar de volgende aspecten; de rol van het model, het ras van het model en de mate van naaktheid. Uit de analyse bleek dat alle indiase covermodellen de rol innemen van decoratief object. Daar tegenover nemen alle vrouwen op de Britse covers de rol in van celebritie. Tevens bleek dat op de Indiase covers veel zuid-aziatische vrouwen te zien zijn, terwijl op de Britse covers overwegend blanke vrouwen staan.

Geschreven door:

Michelle Duin, Lianne Jensema en Simone den Hartog

Reageer: