Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2013-2014, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Nederland en de VS over Zwarte Piet

Naar aanleiding van de discussie over het racistische karakter van Zwarte Piet hebben wij onderzoek naar de representatie van Zwarte Piet in de media gedaan. We deden een intercultureel onderzoek met de onderzoeksvraag ‘In hoeverre verschilt de representatie van Zwarte Piet in Nederland ten opzichte van de representatie van Zwarte Piet in de Verenigde Staten?’.

Deze onderzoeksvraag hebben we met hermeneutisch onderzoek beantwoordt. Het corpus van onze contrastieve analyse bestond uit 30 nieuwsartikelen, waarvan vijftien van Amerikaanse media en vijftien van Nederlandse media. We onderzochten de teksten op verschillen in het benoemen en het aanduiden van Zwarte Piet, Sinterklaas, het Sinterklaasfeest en activisten tegen Zwarte Piet. Aan de hand van de LAC-methode (Müller-Jacquier, 2003), onderzoek naar lexicale stijl (Van Dijk, 1991) en woordenboekbetekenissen bepaalden wij mogelijke connotaties van de uitingen.

De belangrijkste bevinding was dat Amerikaanse media Zwarte Piet, negen keer hebben vergeleken met ‘Blackface’ of letterlijk zo naar hem verwezen. Dit kan een indicatie zijn van een mogelijke negatieve en zelfs racistische connotatie. Hierdoor kan een verschillende evaluatie van Zwarte Piet ontstaan in de landen.

 

black-pete-netherlands-racism-afp-261013_350_402_100

 

Reageer: