Interculturele Communicatie

Presentaties BA-cursus, blok 2 2013-2014, Dep. Talen, Literatuur en Communicatie, Utrecht

Want to share? Share a Coke!

Coca Cola, wie drinkt het nou niet? Er wordt nagegaan of Coca Cola, misschien wel ’s werelds meest gedronken drankje, culturele aanpassingen maakt in haar reclamecampagne Share a Coke voor de landen Nederland, Spanje en Chili. Het is namelijk niet heel vreemd dat een multinational die wereldwijd haar product verkoopt daar niet altijd rekening mee houdt.
Door middel van een contrastieve analyse wordt het reclamemateriaal, twee televisie commercials voor Nederland en Spanje en één poster voor Chili, en de presentaties van de producten, de formaten en wikkels, met elkaar vergeleken en geanalyseerd.
Dit onderzoek toont verschillen zowel binnen het reclamemateriaal als in de presentatie van de producten. In de resultaten komt naar voren dat Coca Cola rekening houdt met bepaalde culturele kenmerken, zoals de mate van individualisme in een land. De tv-commercial voor de Nederlandse klanten richt zich vooral op de behoeften van het individu; in de Spaanse commercial wordt de aandacht meer gericht op het belang van de groep. De Chileense poster benadrukt vooral het belang van de groep Chilenen. Daarnaast wordt de Share a Coke campagne in Nederland en Spanje op andere producten en formaten toegepast, alle Coca Cola varianten en alleen op de kleine flesjes en blikjes, terwijl in Chili alleen de 1,5 liter fles van de normale Coca Cola variant wordt gebruikt.
COCA COLATenslotte maken de Nederlandse en Spaanse campagne alleen gebruik van voornamen; in Chili worden er achternamen op de flessen gedrukt.

 

Reageer: